מגזינים היסטוריים

שנות ה-50
שם גודל
An Adobe Acrobat file 1957-4 2.27 MB
An Adobe Acrobat file 1957-6 1.34 MB
An Adobe Acrobat file 1957-8 2.66 MB
An Adobe Acrobat file 1959-1 3.12 MB
An Adobe Acrobat file 1959-2 3.8 MB
An Adobe Acrobat file 1959-3 3.5 MB
An Adobe Acrobat file 1959-4 3.56 MB
An Adobe Acrobat file 1959-5 2.62 MB
An Adobe Acrobat file 1959-6 2.1 MB
An Adobe Acrobat file 1959-7 3.79 MB
An Adobe Acrobat file 1959-8 3.23 MB
An Adobe Acrobat file 1959-9 2.38 MB
An Adobe Acrobat file 1959-11 3.82 MB
An Adobe Acrobat file 1959-12 3.72 MB

הכוכבים בחודשם

בשנות החמישים והשישים פעלה האגודה מירושלים, ופרסמה לחברים את הירחון החודשי ״הכוכבים בחודשם״. היה זה כתב העת היחיד בעברית בנושאי אסטרונומיה, וככזה הביא מידע וחדשות מן העולם בעברית אל חובבי האסטרונומיה בראשית דרכה של המדינה

הירחון כלל אלמנך של הכוכבים הנראים באותו חודש וכן מידע על פעילות האגודה ואירועים מיוחדים לצד התפתחויות בעולם האסטרונומיה והחלל. הירחון נערך ע״י ד״ר זייצ׳יק ז״ל, שהקים את האגודה ופעל לקידום האסטרונומיה בארץ. פעם בשנה נכתבו בירחון שמותיהם של חברי האגודה,  שכן לפני עידן האינטרנט מציאת חובבי אסטרונומיה נוספים איתם היה ניתן לחלוק את התחביב הייתה משימה לא פשוטה.

המדור הידוע ״מה באגודה״ שהשתמר עד שנות ה-2000 כלל מידע על פעילות האגודה ועל אירועים מיוחדים. בהיעדר אתר אינטרנט, הייתה זו הדרך לשמור על קשר עם החברים באגודה ולעדכן אותם בפעילויותיה.

כל כוכבי אור

עם מחלתו של ד״ר זייצ׳יק הופסקה גם הוצאתו של הירחון "הכוכבים בחודשם". רק בשנת 1973 התחדשה פעילות האגודה בתחום, עם הוצאת העלון ״כל כוכבי אור״ ע״י חבר האגודה עמנואל גרינגרד. תחילה כתב גרינגרד את התכנים לבדו, ובהמשך קיבל את עזרתם של אנשי סגל מצפה הכוכבים גבעתיים שזה עתה קם. העלון נערך בידי נורית עגור. הוצאת הבטאון חודשה בעזרת עיריית גבעתים שהשתתפה בהוצאתו בעזרתה של מזכירת מחלקת הנוער, אלישבע שמעוני.
לבסוף החלה החוברת 'כל כוכבי אור' להופיע באופן סדיר אחת לחודשיים. יצחק שלוסמן היה העורך הראשי, לצידו אהרון אופיר שהיה אמון על חישוב הנתונים וקבוצת החודש ועמם כתבו גם נח ברוש, דוד גבאי ונפתלי תשבי. 
בתחילת שנות ה-80 התחילו מספר צעירים להשתלב בכתיבה, ביניהס ארי לרר(לאור), חנוך גרשט ויגאל פת-אל שהחליף את אהרון אופיר בכתיבת הפינה "קבוצת החודש". נראה היה שפעילות האגודה עלתה לפסים נכונים, עד כדי כך שמעל שם העלון נכתב "ביטאון האגודה הישראלית לאסטרונומיה", אף על פי שמשלוח החוברת היה עדיין במימון עיריית גבעתיים
בסוף שנת 1982 החליף מרצל קיי את יצחק שלוסמן בתפקיד העורך, ולכותבים הצטרפו, בין היתר, ירון שטר, אבי נעִים, טחוס ערב ואנדריי שרבן בעל הזיכרון הפנומנלי
תקופה מסוימת שימש אנדריי בעצמו כעורך הביטאון, ובקיאותו המופלאה בשפות רבות באה לידי ביטוי בהבאת רשמים מכנסים אסטרונומיים ברחבי הגלובוס שבהם נכח, מסקירת ספרים רבים שאותם קרא בשפת המקור. בהיותו עורך, הקפיד שרבן לציין אסטרונומים מקצועיים וחובבים שהלכו לעולמם בארץ ובעולם. כל אחד זכה לאזכור קצר בכל חוברת, ובדיחה שהייתה נפוצה בימים ההם גרסה שאפסו כל הסיכויים למצוא אסטרונום בין החיים.

אסטרונומיה

בשנת 1998 הגיע עורך חדש, מורן נחשוני, ואיתו רוח של שינוי. מלבד שינוי פורמט החוברות לגודל A4 ומעבר לעמוד שער צבעוני במספר החוברות האחרונות, שונה שם הביטאון ל"אסטרונומיה". 
מתוך דבר העורך במהדורה הראשונה בשמה החדש:

 ״החוברת 'אסטרונומיה' נמצאת בתהליך של גיבוש ומשנה את פניה. חידושים גרפיים, תכנים ופרסונליים גרמו לבעיות בהוצאת החוברת במועדה המתוכנן.

לאחרונה הוחלט להוציא את החוברת אחת לשלושה חודשים ולתת דגש נרחב יותר לפעילות חטיבות האגודה החדשות (ראה ב-"מה באגודה"). אנו מקוים כי תמצאו עניין בהשתתפות באחת או יותר משש החטיבות.״

לימים התחלפו העורכים, והביטאון יצא בתצורות שונות. התכנים נכתבו בידי  חברי האגודה וכללו פינות קבועות כמו: "מה באגודה״, ״מן המדף - ביקורות ספרים״ ועוד. מדי שלושה חודשים היו מתכנסים חברי הוועד למשלוח החוברות, חדרי מצפה הכוכבים בגבעתיים התמלאו במעטפות, מדבקות וחוברות. 
בשנת 2002, (גליון 2002-12) יצאה לאור חוברת חגיגית לציון יובל להקמת האגודה. בחוברת נכללו  ראיונות עם מקימי האגודה ותוכן היסטורי על האגודה מיום הקמתה. 

עידן האינטרנט

הביטאון ״אסטרונומיה״ יצא עד שנת 2012. מה שהתחיל כירחון היחידי בעברית בנושאי אסטרונומיה, כבר לא היה מקור המידע היחיד לאסטרונומים החובבים. האינטרנט הציף אותנו במידע מסוכנויות החלל, האוניברסיטאות, הבלוגים והפורומים, והתוכן האסטרונומי בעברית היה נחלת הכלל.
כותבי המאמרים לביטאון מצאו גם הם מקומות נוספים לפרסם בהם את מאמריהם והחוברת הייתה פחות ופחות רלוונטית. לאחר שנים רבות של ויכוחים סוערים בין חברי הוועד, ובשיתוף כלל חברי האגודה הוחלט על הפסקת הדפסת הביטאון, ומעבר לפרסום ברשתות החברתיות, באתר האינטרנט של האגודה ובפלטפורמות המתחדשות.
כיום, כל אחד צורך חדשות אסטרונומיה ומתעדכן על מצב השמיים באמצעות הטלפון האישי שלו. כשהכל נגיש וזמין, נראה כי ביטאון האגודה השלים את מטרתו - וכי רבים מאיתנו כיום מודעים וצורכים תוכן אסטרונומי.
בשנת 2010 הונצחה מורשת ביטאונות האגודה בסריקת כלל החוברות והעלאתן לאינטרנט, כדי שתהיינה זמינות לכול. מאמרים רבים רלוונטים עד היום, ועקרונות הבסיס באסטרונומיה תקפים בימינו כפי שהיו בשנות ה-50. ניכר בבירור שכוחה של המילה הכתובה רלוונטי מאז ועד היום. 
אנו מזמינים אתכם לעיין במגזינים ההיסטוריים וליהנות מתוכן אסטרונומי ייחודי ואיכותי.

התחברות חברי אגודה